Vogelkooien en vogelspeeltjes

VogelsIn november schreef ik over ideale hok voor je konijn. Als je ervoor kiest om vogels als huisdieren te houden is het, net als bij konijnen, erg belangrijk dat je een geschikte woonruimte creëert. Hierbij kun je denken aan aspecten als de grootte van de kooi, de bodembedekking, de vogelspeeltjes die je neerlegt en ophangt, enzovoort. Qua vogels wordt vaak onderscheid gemaakt tussen grasparkieten, grote parkieten, kanaries en papegaaien. Deze vier vogelsoorten vereisen op gebied van grootte verschillende kooien.

Geschikte kooien

Qua grootte is mijn motto bij vogelkooien (en eigenlijk bij alle dichte verblijfplaatsen voor huisdieren): “Liever te groot dan te klein”. De enige vereiste bij een vogel is dat hij vrij moet kunnen vliegen. Als dit niet mogelijk is is de kooi te klein. Daarbij is een goede bodembedekking belangrijk, zodat de vogel hier rond kan scharrelen, maar ook voer en speeltjes van de bodem kan oprapen. Ik raad je aan te kiezen voor een kooi met een goede sluiting, vogels zijn namelijk slimme dieren. Een simpele beveiliging weten ze vaak zo te ontfutselen. Ook zou je op moeten letten dat er geen moeren of schroeven aan de binnenkant van de kooi te vinden zijn, omdat de vogel zich hieraan kan verwonden. In de tralies klimmen is een favoriete bezigheid van een vogel, dus een vogelkooi met (ook) horizontale spijlen heeft de voorkeur. Een vogel houdt zich vaak schuil in een hoek, hier voelt hij zich veilig, dus een ronde kooi raad ik af. Je zult je vogel(s) blijer maken met een vierkante of rechthoekige kooi. Daarbij kunnen vogels, net als vissen, gedesoriënteerd raken van een rond verblijf. De basis inrichting van een vogelkooi is een aantal stokken waarop hij kan zitten, een waterbak, een voerbak en speelgoed. En bodembedekking natuurlijk, vaak wordt hiervoor schelpenzand gebruikt.

Voor een papegaai, grote parkiet of hoger aantal vogels zou ik eerder een volière aanraden. Bij een hoger aantal of grotere vogels zal meer ruimte nodig zijn. Volières zijn in te delen in drie categorieën: een vrijstaande buitenvolière, een buitenvolière die tegen een schuur of huismuur aanstaat of een binnenvolière.

Vogelspeeltjes

Ook vogels kunnen zich snel vervelen als ze langere tijd in de vogelkooi verblijven. Wanneer mogelijk kun je je vogel natuurlijk in huis rond laten vliegen, maar als dit om welke reden dan ook niet mogelijk is kun je een zo groot mogelijke kooi aanschaffen met zoveel mogelijk speelgoed. Qua speelgoed kun je denken aan klimtouwen, voedselballen, speelwielen, belletjes, enzovoort. Hiermee hou je je vogel bezig en voorkom je dat hij zich gaat vervelen en dat uit in het vernielen van de vogelkooi of het produceren van veel geluid.

Groetjes Saskia,

Specialist Huisdierplein

2 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *