Het verschil tussen spelen en vechten bij katten

verschil spelen en vechten katten
Als je ziet of hoort dat je kat aan het vechten is met een andere kat, kun je daar overstuur van raken. Maar het klinkt en ziet er vaak heftiger uit dan het is. In de meeste gevallen zijn de katten gewoon aan het spelen. Maar spelen en vechten zijn niet altijd even makkelijk te onderscheiden. In dit artikel vertellen we je graag het verschil tussen spelen en vechten bij katten.

Verschil spelen en vechten bij katten

Elk ‘gevecht’ tussen twee katten kan gecategoriseerd worden als een spel of als een uiting van dominantie. We onderscheiden de volgende verschillende manieren van spelen en vechten bij katten:

Spelend vechten

Alle kittens spelen en er is weinig schattiger dan een kleine kitten die een broer/zus in de gaten houdt tussen de gordijnen alsof hij in het veld aan het jagen is. Uiteindelijk bespringt de kitten zijn broer/zus en worden ze samen een grote bol vacht. De meeste mensen weten op dat moment dat dit puur spel is. Ze zijn nog erg jong en het zijn broertjes en zusjes, waardoor zelden sprake is van agressief gedrag.

Wat de meeste mensen niet weten is dat katten hun hele leven zullen blijven ‘vechten’ als vorm van spelen (mits er een andere kat in de buurt is om mee te spelen). Zelfs katten met een leeftijdsverschil van 10 jaar kunnen met elkaar ‘vechtend’ spelen. Zonder dat iemand zich bezeert.

Als een kat zijn oren plat legt tijdens het vechten betekent dit vaak dat het geen onschuldig spel meer is. Maar zelfs dit is geen vaststaand feit. Sommige katten duiken zo diep in het spel dat platte oren hier onderdeel van is. De andere kat bespieden, uiteindelijk bespringen en samen door de kamer springen, rennen en rollebollen (inclusief de bijbehorende geluiden, zoals grommen) is een goed, gezond kattenspel. Zeker voor binnenkatten, omdat deze zo extra veel beweging krijgen.

Uiting van dominantie

Het verschil tussen spelen en vechten herken je aan het gebruiken van de poten en nagels (en de andere kat dus daadwerkelijk bezeren), platte oren en lage grommen. Op het moment dat één van de (of beide) katten dit gedrag vertoont is het geen leuk spel meer, maar zijn de katten de hiërarchie aan het bepalen. De ‘winnaar’ van het gevecht krijgt een hogere status dan de ‘verliezer’, waarmee de rangorde wordt bepaald. Deze rangorde kan bijvoorbeeld worden bepaald bij het het toe-eigenen van een speeltje, een kussen of het eten. Het is dus van groot belang dat je de katten dit zelf uit laat zoeken. In elk huishouden met meer dan één kat moet de rangorde worden bepaald en het komt zelden voor dat katten zich bezeren in dergelijke gevechten.

Gewond door het vechten

Sommige katten zullen hun overwinning vieren door de andere kat in de rug te bijten. Als de andere kat hierbij gewond raakt, verzorg de wond om te voorkomen dat de wond geïnfecteerd raakt. Op het moment dat je ziet dat de ene kat de andere kat op die manier wil domineren, is het dus wel slim om de katten af te leiden. Simpelweg om verwondingen te voorkomen.

Kattengedrag

Om het verschil tussen spelen en vechten goed te kunnen herkennen is het belangrijk dat je op de hoogte bent van het gedrag van jouw kat(ten). Als je je katten goed genoeg kent weet je precies wanneer het spel nog leuk is en wanneer het spel overgaat in een gevecht. Zo kun je zelf beoordelen of het nodig is om in te grijpen of dat je de situatie zichzelf laat oplossen.

Groetjes Ilse, Specialist Huisdierplein

10 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *